Antallet af enlige ældre mænd er stærkt stigende

De seneste 25 år er antallet af enlige ældre mænd over 65 år steget med 41 procent, mens antallet af alle ældre kun er steget med 34 procent. Det viser en ny undersøgelse foretaget Momentum, Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev.

Det er en udvikling, der ifølge Momentum, kan presse kommunerne og sundhedsvæsnet, da de enlige ældre mænd, som gruppe, er mere udsatte end andre. For eksempel har enlige – både mænd og kvinder – flere besøg hos lægen, kommere oftere på skadestuen og bliver oftere indlagt på sygehuset, end deres samboende jævnaldrende. Der udover er selvmordsraten blandt enlige ældre mænd også høj, og det er den eneste aldersgruppe, hvor den ikke er faldende.

At der bliver flere enlige mænd over 65 år, kommer ikke som en stor overraskelse for formanden for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S).

Men han understreger, at kommunerne skal holde øje med udviklingen.

“Det skal vi kunne håndtere, men når det handler om enlige ældre mænd og kvinder, er den vigtigste pointe, at de er nødt til at forberede sig på den tid, hvor de skal bo alene, hvis partneren dør eller kommer på plejehjem,” siger han til Momentum.

Ofte vil kommunale medarbejdere være meget til stede i hjemmet, hvis eksempelvis en ældre kvinde nærmer sig livets afslutning.

Og så kan det føles som et tab for hendes enkemand, når hustruen dør, og hjemmehjælperen eller sygeplejersken ligeledes “forsvinder” fra hjemmet, påpeger Thomas Adelskov.

“Derfor handler det om i god tid at sikre sig et netværk og deltagelse i nogle aktiviteter, så man holder sig selv rask og rørig,” siger han.

Stigningen i antallet af enlige mænd over 65 år bliver hovedsageligt forklaret med, at mænds middellevetid er steget mere end kvindernes.

I 1990 blev danske mænd i gennemsnit 72,2 år. I 2015 blev de i gennemsnit 78,6 år. For kvindernes vedkommende steg den gennemsnitlige levetid fra 77,8 år til 82,5 år.

Læs momentum-analysen her.

Scroll to Top
Scroll til toppen